מאמרים שנכתבו על ידי

ד”ר שמחה שלדן

ליהנות, ללמוד, לגדול ולהיות בריא ומאושר

רשימות קישורים ומאמרים נוספים

מאמרים בעברית שפורסמו במגזינים הרפואיים בישראל אודות היפנוזה והתמחויות רפואיות

המאמרים הבאים כתובים באנגלית

בריאות ורפואה התנהגותית

הריון, לידה ואי פוריות

התפתחות אישית ורוחנית

קבל מאמרים חדשים של ד”ר שלדן כפי שהם מתפרסמים … מלא את הטופס הבא:

משאבים נוספים
חשוב לך לדעת

הצלחהה במאבק עם אכילה יכולה להיותיחסית קלה  אם אתה בוחר בדרך הנכונה

הדרך שבה אני עוזר לאנשים אינה דורשת להפסיד ולא צריך להרגיש שאתה מוותר

למעשה תוכלו להרוויח – הערכה עצמית, שליטה עצמית, בריאות מוגברת, מראה משופר והטבות חברתיות נוספות

ד”ר שמחה אדוארד שלדן מציג על שמוש היפנוזה בטיפול בתפקוד המיני, בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה מינית.  דצמבר2010 , מלון דניאל, הרצליה, ישראל

השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית בטיפול רפואי, דנטאלי, ופסיכולוגי בילדים

מאמר מאת ד”ר שמחה שלדן

המאמר הזה פורסם ב”רפואת ילדים” – מגזין לרופאים בישראל. דצמבר 2010

מבוא להיפנוזה, זיהוי מצבים רפואיים, דנטאליים ופסיכולוגיים ונסיבות בהם היפנותרפיה והיפנוזה עצמית יעילות ומתאימות, התווית נגד, הצגה קצרה של טכניקות היפנוזה, שיקולי טיפול, מסקנות והצעות לעתיד
היפנוזה והיפנוזה עצמית מהוות כלי הזוכה להכרה בהתערבות יעילה ובטוחה ברוב התחומים הפדיאטריים כולל רפואה כללית, רפואת שיניים, פסיכיאטריה, פסיכולוגיה, דיבור ושמיעה.
במשך אלפי שנים נעשה שימוש בהיפנוזה לריפוי פיזי ופסיכולוגי אולם, רק ב-1958, אושרה היפנוזה לטיפול רפואי על ידי האגודה האמריקאית לרפואה1. מאות מחקרים מצאו כי היפנוזה יעילה ובטוחה בטיפול במגוון רחב של מצבים רפואיים, פסיכולוגיים והתנהגותיים, וכיום נעשה שימוש בהיפנוזה בעולם הרפואי המודרני.
מטרת מאמר זה היא להקנות לרופא הילדים, פסיכולוג הילדים, רופא השיניים, ומומחים אחרים בתחום הבריאות אשר עובדים עם ילדים, את ההבנה הבסיסית לגבי השימושים והיתרונות של היפנותרפיה והיפנוזה עצמית בילדים. הצגה מעמיקה יותר של שימוש בטכניקות ואסטרטגיות טיפול ספציפיות ניתן למצוא במאמרים אחרים של המחבר (ברשת, בפרסומים מקצועיים ובקורסי היפנוזה). 

היפנוזה והיפנוזה עצמית

מעניין לציין כי אין הגדרה מוסכמת אחת או הבנה מהי היפנוזה. הגדרת האגודה הישראלית להיפנוזה היא  : 
“היפנוזה הנה מצב בו אדם מנצל את יכולת הריכוז שלו כדי להפנות את הקשב כלפי פנים. במצב של היפנוזה אדם מרשה לעצמו להפנות את מרב הקשב והמשאבים המצויים בו וזאת על מנת להביא לשינוי גופני או נפשי, כדי להיות בקשר יעיל יותר עם התת מודע, או כדי לשפר את מערכת התקשורת בין המוח לגוף.
כל מצב בו אנו מפנים את רוב הריכוז למטרה אחת וכאילו ‘מתעלמים’ מיתר הדברים הסובבים הנו בעל מאפיינים של מצב היפנוטי. רובנו חשים חוויה דומה כשאנו מרשים לעצמנו לשקוע בסרט או בספר מרתקים וכך מנתקים את עצמנו מהסביבה.”
אנשים רבים סבורים בטעות כי מטופל בהיפנוזה הוא פאסיבי. חשוב לדעת כי היפנוזה יכולה לסייע למטופל להעלות את המודעות העצמית וההבנה, כמו כן את היכולת להשפיע על היבטים מסוימים בחייו כמו תהליכים וחוויות של עיבוד, תפיסה, פרשנות פיסיולוגיים, קוגנטיביים ורגשיים – אשר כולם יכולים לסייע למטופל להפוך למשתתף פעיל בתהליכי בריאות וריפוי פיזי ונפשי, הקלת כאב ומתחים אחרים, והגברת ושיפור בריאותו הכללית. מעניין כי מחקרים קליניים שהשתמשו בסריקות PET (positron emission tomography) הראו כי היפנוזה משפיעה על הפיסיולוגיה של המוח. 
היפנוזה עצמית מתייחסת לתהליך בו מטופל משתמש בטכניקות של אינדקוציה עצמית וטכניקות היפנוטיות כמו סוגסטיה, דמיון, סוגסטיה פוסט היפנוטית וסיום היפנוזה, תקשורת היפנוטית ותגובה היפנוטית.

יתרונות הטיפול  בהיפנוזה בילדים ובמתבגרים

רופאים, מנתחים, פסיכיאטריים, יועצים ומומחים אחרים בתחום הרפואה אשר משתמשים רק בהתערבויות ואסטרטגיות קונבנציונאליות (לא היפנוטיות) מוצאים עצמם לרוב מתוסכלים בניסיונותיהם להגיע ליעדי הטיפול. לרוב הטיפול הוא ארוך ויקר, ולעיתים אף מכאיב ומסוכן כשלעצמו. אמנם היפנוזה אינה הפתרון לכל המחלות, אך היא יכולה לסייע הן למטופל והן לרופא להשיג את יעדי הטיפול במהירות גדולה יותר, בנוחות ובאופן בטוח לעומת השיטות המקובלות. כאשר נעשה בהיפנוזה שימוש נכון, היפנוזה היא כמעט תמיד ללא תופעות לוואי חמורות (חשוב לציין כי במידה ונעשה שימוש לא נכון בהיפנוזה הדבר יכול להוות סכנה למטופל, ולפיכך רק על מומחים בעלי רישיון ויכולת להשתמש בשיטה זו). בנוסף לכך כי היפנוזה מסייעת למטפל להגיע ליעדי הטיפול שלו, היא גם משרישה במטופל באופן טבעי תופעות לוואי חיוביות כמו רוגע, עלייה במוטיבציה, שינה טובה יותר ותפקוד משופר. בנוסף, המטופל יכול ללמוד במהירות כיצד להשתמש בהיפנוזה עצמית, ואחר כך להיעזר באסטרטגיה זו במהלך חייו. היפנוזה לרוב חוסכת זמן ועלויות כספיות למטופל ולמערכת הבריאות.
היפנותרפיה היא לרוב טיפול הבחירה, משום שמדובר בטיפול לא פולשני וללא סיכון גבוה, סיבוכים פוטנציאליים, תופעות לוואי מציקות ולעתים מסוכנות (כמו התמכרות) וסוגיות רפואיות ופסיכולוגיות שליליות אחרות אשר כרוכות בטיפול תרופתי ופרוצדורות פולשניות.
ילדים הם לרוב מועמדים טובים להיפנוזה2, בעיקר ילדים אשר הוריהם מעודדים אותם להשתמש בדמיון 3 בכדי להמציא משחקים, מספרים לילדים סיפורי מעשיות או סיפורים קסומים. מחקרים הראו כיה רגישות להיפנוזה גבוהה ביותר בין הגילאים 9 ו- 13 4
ניתן להשתמש בהיפנוזה במגוון מצבים ונסיבות רפואיות. היפנוזה יכולה להועיל למטופלים במגוון מצבים כולל במרפאות חוץ, מרפאות פרטיות, בתי חולים, חדרי ניתוח, מרכזי שיקום ומרפאות כאב וכמו כן בבית המטופל. ניתן להשתמש בהיפנוזה במסגרת רפואה דחופה כמו במקום שבו אירעה תאונה, אירוע טרור, או אסון טבע; בחדרי מיון 5,6, חדרי ניתוח, וחדרי לידה7 (היפנוזה יכולה לסייע לאם, ולפיכך לסייע ליילוד). ניתן להשתמש בהיפנוזה כאשר אין בנמצא תרופות לשיכוך כאבים או כשקיימות התווית נגד לשימוש או תופעות לוואי לטיפול תרופתי 8
ניתן להשתמש בהיפנותרפיה בטיפול כללי בילד וכמו כן במומחיות פדיאטריות, כולל כאב, גסטרואנטרולוגיה, רפואת אף ואוזן, קרדיולוגיה, אורולוגיה, רפואת ריאות, אונקולוגיה, עור, דיבור ושמיעה, רפואת שיניים ועוד.

מטרות היפנותרפיה ברפואת ילדים

היפנותרפיה יכולה לסייע במגוון דרכים, כולל: 1. עזרה באבחנה (כלומר קביעה האם סימפטום הוא פסיכוסומטי); 2. להציע למטופל הצעות ישירות ובלתי ישירות כדי להשפיע על תהליכים פיסיולוגיים (למשל הפסקת ספזם שריר, הקלת מצבים עוריים, הקלת אסטמה, צרבת-רפלוקס) 3. טיפול בכאב (הקלה וסילוק של כאב על ידי היפנוזה) 4. גילוי וטיפול בדינמיקה פסיכולוגית, התנהגותית ורגשית אשר גורמת או משמרת קיום סימפטומים (למשל מוטיבציה בשל רווח משני, הרגלים לא בריאים, חרדה, דיכאון).

כיצד משתלבת היפנותרפיה בטיפול בילדים?

מחקרים רבים הראו כי היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות כטיפול משלים לאסטרטגיות הטיפול המסורתיות, או כתחליף לטיפול המסורתי. כטיפול משלים, היפנוזה יכולה לסייע בהורדת כמות התרופות והפרוצדורות הפולשניות הנדרשות. בנוסף, טיפול בהיפנוזה מסייע בטיפול בהיבטים הפסיכולוגיים והתנהגותיים של מצב רפואי וקושי פסיכו-התנהגותי.

היפנוזה כטיפול במתח

מתח הוא הפקטור העיקרי אשר גורם למטופלים לפנות לטיפול רפואי. רמות גבוהות של מתח המשכי יכולות להזיק למוח ולגוף ולגרום למערכת החיסון ולתפקודים אחרים של הגוף לעבוד בצורה פחות טובה, או להפסיק לתפקד לחלוטין. ילדים, כמו מבוגרים, סובלים מרמות שונות של מתח. טכניקות היפנותרפיה להורדת מתח, כמו הרפיה ודמיון מודרך, הן יעילות וקל להשתמש בהן.

השימוש בהיפנותרפיה מועיל למטפל

כאשר מטופלים נעזרים בהיפנוזה, גם המטפל מרוויח מכך. שיעורי הצלחת הטיפול יעלו, רמת המתח תרד, ויחסי המטופל- מטפל ישתפרו. מומחים בתחום הרפואה נמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון ושחיקה כתוצאה מעבודה עם מטופלים אשר נמצאים בסבל רב. היפנותרפיה והיפנוזה עצמית יעילות בשמירת הבריאות הפיזית והרגשית של הרופא. 
 
תפקיד ההורה בטיפול

יש ליידע את ההורים לגבי שימוש בהיפנוזה ולקבל את הסכמתם בכתב. הורה יכול לסייע בעידוד הילד, וביצירת תקשורת בדרכים התואמות לטיפול ההיפנוטי.
להלן מספר דוגמאות קצרות כיצד היפנותרפיה יכולה לסייע בטיפול.

כאב

מחקרים רבים הראו כי היפנוזה והיפנוזה עצמית הן שיטות יעילות בהורדה, הקלה, וטיפול בכאב וחרדה בילדים ומתבגרים. סוגי כאב אשר מטופלים על ידי היפנוזה כוללים כאב כרוני, כאב אקוטי, כאב שריר-שלד לאחר תאונה או פגיעת ספורט, כאב שריר-שלד בשל מתח פסיכולוגי ורגשי, כאבים אשר עולים בחומרתם, התכווצות שרירים כללית, כאבי ראש (לא אורגניים), כאב צוואר וגב, כאב מסרטן 112 ומחלות אחרות 13. היפנוזה יכולה גם להוריד או להעלים כאב שנגרם מטיפולים רפואיים פולשניים 14 כמו אספירצית מח עצם 15, וכאב שקשור במחטים וזריקות16, כמו למשל ילדים אשר סובלים מניוון שרירי עמוד השדרה שעוברים אלקטרומיוגרפיה בעזרת מחט 17. היפנוזה והיפנוזה עצמית18 יכולות לסייע בהקלת החרדה והכאב שבדרך כלל מלווים בטיפול. יש הרבה טכניקות היפנוזה לטיפול בכאב, כולל סוגסטיה ישירה ובלתי ישירה, דיסוציאציה, רגרסיית גיל, כפפה, וכד’.

כוויות

היפנותרפיה מסייעת לנפגעי כוויות בהקלה על הכאב19 ועל החוויהה מחודשת של טראומה20, והופכת פרוצדורות טיפוליות כמו שתלי עור והחלפת חבישות לחוויה פחות מכאיבה21

ניתוח 

היפנוזה והיפנוזה עצמית מסייעים לפני, במהלך, ואחרי פרוצדורות כירורגיות- שתי השיטות כטיפול מסייע להרדמה תרופתית22 ולעיתים, כשיטת ההרדמה היחידה. מחקרים23 הראו כי היפנוזה והיפנוזה עצמית כטיפול משלים לניתוח יכולות לסייע למטופל מבחינת הקלת כאב וחרדה, צורך בחומרי הרדמה, קיצור זמן החלמה, ירידה בצורך בטיפול לשיכוך כאב לאחר הניתוח, בקרת דימום, והקלת כאב לאחר ניתוח 24,25. היפנוזה גם מסייעת למטופלים אורטופדיים לחזור לפעילות לאחר ניתוח בהיענות גבוהה יותר ולפיכך להשיג תוצאות טובות יותר בהחלמה. שיטות אלו גם מסייעות בהורדת מידת אובדן תפקוד, הורדת תחלואה נוספת והגברת החלמה ושיקום לאחר ניתוח 26. במהלך ניתוח עיניים, מסייעת היפנוזה למטופל לשמור על העין ללא תזוזה לתקופות זמן ארוכות יותר 27. מטופלים שעוברים ניתוחי פלסטיקה וקוסמטיקה משתמשים בהיפנוזה להורדת כאב וחרדה28.
 
גסטרואנטרולוגיה

מחקרים הראו יעילות היפנותרפיה בטיפול בהפרעות תפקודיות של מערכת העיכול בילדים 29. מחקרים שצוטטו על ידי ה-NIH הראו כי היפנוזה היא טיפול יעיל לתסמונת המעי הרגיש (irritable bowel syndrome, IBS) והפרעות תפקודיות אחרות30. היפנוזה יכולה לעזור בטיפול בעצירות כרונית, כאב בטני לא אורגני, רפלוקס וושטי, מעי גס ספסטי, וכו’, בעזרת הרפיה היפנוטית, דמיון, והיפנו-פסיכותרפיה.

הפרעות אכילה, האכלה, ובליעה

היפנוזה יעילה בטיפול של הפרעות אכילה31. ילדים רבים סובלים ממגוון הפרעות אכילה, ביניהן השמנת יתר, בולימיה, אנורקסיה נרבוזה, הרגלי בררנות באוכל, סלידה מאוכל ובעיות בליעה32 (דיספגיה). היפנוזה יכולה להגביר את יכולת המטופל לחוש שבע, לטפל בהרגלים פיסיולוגיים מסוכנים, ולפתח  מוטיבציה להיות בריא. כמו כן, היפנוזה יכולה לסייע בטיפול בנושאים פסיכולוגיים שגורמים להפרעות אכילה.

אף אוזן גרון

מומחה אף אוזן גרון יכול להיעזר בהיפנוזה לטיפול בשיעול פסיכוגני33, רפלקס הקאה(Gag reflex),טנטון (tinnitus) וחיטוט קשה באף. היפנוזה יכולה לשנות את התפיסה של טנטון כקול נעים ולהקל על  רגישות הגרון והורדת רפלקס שיעול. 

עור

טיפול היפנוטי ישיר ושיטות אחרות יכולות להשפיע על תגובה עורית ולסייע בטיפול של מצבים כמו דרמטיטיס אטופית35, אקזמה כרונית36, יבלות ויראליות37, פסוריאזיס והרפס. ניתן גם להשתמש בהיפנוזה להורדת מתח ונטרול התנהגות לא מודעת של ענישה עצמית, כמו גירוד עצמי כרוני.

מחלות לב-ריאה

מטופלים יכולים להשתמש בהיפנוזה עצמית על מנת להוריד מתח אשר עשוי להגביר דפיקות לב (פלפיטציות), כאב חזה לא לבבי 39, קצב לב מהיר ויתר לחץ דם, אסתמה עיקשת 40, אוורור יתר 41, לחץ/כאב בחזה, קוצר נשימה וגניחות (כמובן שמקור אורגני לא פסיכולוגי צריך להישלל לפני השימוש בהיפנוזה).

הפרעות דיבור ושמיעה

הפרעות דיבור הן לרוב כתוצאה מתגובות בלתי מודעות לטראומות בלתי פתורות. נעשה שימוש בהיפנותרפיה לגילוי והחלמת טראומות כאלו וסימפטומים הקשורים בהם כמו גמגום, הפרעת קול, מוטיזם סלקטיבי, דחיפת לשון, אובדן שמיעה לא אורגני (pseudohypoacusis), טנטון ואחרים.

מצבים אחרים

ניתן לטפל במצבים רבים אחרים בעזרת היפנותרפיה, כולל קוצר נשימה42, הרטבת לילה43, הפרעות במתן צואה (encopresis), טיקים, תגובות אלרגיות מסוימות וצריבה במתן שתן.

רפואת שיניים

רופאי שיניים משתמשים בהיפנוזה עבור מטופליהם אשר סובלים מפוביה דנטאלית וממחטים, ברוקסיזם (bruxism)44, כאב במפרק הלסת (Temporomandibular joint) 45 ורפלקס הקאה (Gag reflex) 46. היפנוזה גם יכולה לסייע בהורדת דימום קפילרי, טיפול בכאב ולסייע באלחוש, בעיקר כאשר מטופל אלרגי לתרופה לשיכוך כאבים.

השימוש בהיפנוזה בחדרי מיון, תאונות, ומצבי טראומה

לרוב כאשר ילדים מגיעים לחדר מיון הם חשים פחד, חרדה וכאב ומצויים במצב של חוסר שליטה, או אף בעתה. הם חוששים או מפחדים על בריאותם הכללית, שלמותם, ובטיחותם. היפנוזה היא כלי מצוין לסייע למטופלים אלה להיות רגועים ונינוחים יותר. קל ופשוט מאוד להשתמש בטכניקות היפנוטיות של הסחה וסוגסטיה חיובית בכדי להקל על כאב מטופל וכמו כן לסייע לו בחוויה הפסיכו-רגשית.

היפנוזה בזיהוי וטיפול של סוגיות פסיכולוגיות הקשורות בהפרעות בריאותיות בילדים

רוב המטופלים הפדיאטריים הם בעלי סוגיות פסיכולוגיות או רגשיות אשר קשורות למצבם הרפואי ולטיפול בהם. בנוסף לסבל של המטופל מהקשיים הפסיכולוגיים הנלווים, תגובות פסיכולוגיות אלו יכולות לגרום לסיבוכים רפואיים נוספים: 1. לגרום, להגביר, או לשמר תחושת כאב 2. להפריע לטיפול הרפואי  3. למנוע מהמטופל להחלים 4. לגרום להחמרה במצבו. ניתן להשתמש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית בכדי לזהות ולטפל בסוגיות אלו, או לכל הפחות לסייע למטופל להתמודד עם פחדים מהכאב עצמו, התערבויות רפואיות, מחטים, ניתוח, הרדמה, רופאים, הפחד מלהיות נכה, וכד’.
חלק מהמטופלים סובלים פיזית מהתכווצות שרירים בתגובה לחוויות טראומטיות בעבר (אשר זכורות באופן מודע או לא מודע), או בשל היותם כל הזמן “על המשמר”, או בשל דריכות יתר לתחושות כאב. מטופלים אחרים יכולים להימצא עם סימפטומים פסיכוגניים ו/או פסיכוסומטיים כתוצאה מאמונות לא בריאות מזיקות וגישות לגבי עצמם, דינאמיקות לא בריאות במערכות היחסים האישיות שלהם ועוד. חלק מקובעים בהתנהגות לא בריאה של ענישה עצמית. כאב, בעיקר אם כרוני, יכול להיות הגורם לקשיים פסיכולוגיים כולל בושה, כעס, אשמה, טינה, חרדה, וקשיים במערכות יחסים ותקשורת. התמכרויות לתרופות, עישון, אוכל וכו’ יכולות להפריע למגוון טיפולים רפואיים וטיפול בכאב. היפנותרפיה יכולה לזהות ולפתור סוגיות אלו, ולהביא לתוצאות מהירות ופשוטות יותר לעומת פסיכותרפיה ללא היפנוזה.

היפנותרפיה לגילוי וטיפול בנושאים שקשורים ברווח משני

רווח משני מתייחס לתועלת של המטופל מסימפטום מסוים. אנשים רבים אשר סובלים מכאב הם בעלי מוטיבציה מודעת ו/או לא מודעת ותועלת כספית להמשיך בכאבם. ברור, כי הדבר מפריע לקבלת תוצאות חיוביות מהטיפול. 
דוגמאות לרווח משני: 1. תירוץ להימנע מפעילות בית ספרית, שיעורי בית ומחויבויות אחרות 2. קבלת תשומת לב מחברים ומשפחה  3. דרך לשטות או להעניש אחרים 4. דרך להענשה עצמית בגלל תחושות אשם.
היפנותרפיה יכולה לסייע לרופא, למטופל ולהורה לגלות, להבין ולצמצם דינמיקות אלו וללמוד כיצד להיות עם מוטיבציה גבוהה יותר ולעשות את מה שנדרש כדי להיות בריא. לרופאים רבים יש מעט ידע, הבנה, או הכשרה בנוגע לדינאמיקות רווח משני של מטופלים וכמו כן לרוב אין להם את הזמן או ההכשרה לדון בעניינים פסיכולוגיים. השימוש בהיפנותרפיסט כהשלמה לטיפול, יכול לשפר את תוצאותיו.
 
היפנותרפיה בפסיכיאטריה פדיאטרית ופסיכותרפיה
מטרות

היפנותרפיה משמשת : 1. לגלות ולטפל במצבים וטריגרים קוגניטביים, רגשיים, והתנהגותיים שונים אשר גורמים, תורמים ו/או משמרים קיום סימפטומים; 2. לגלות, לבחון, ולתקן אמונות לא בריאות והרסניות, תבניות מחשבה, והתניות בעבר ; 3. ליצור ולחזק תהליכים ומצבים קוגניטיביים, רגשיים, התנהגותיים בריאים וחיוביים ; 4. לשחרר ולטפל בחוויות מודחקות אשר מפריעות לתפקוד ; 5. ללמוד ולחזק מנגנוני ותבניות הגנה חדשים ובריאים ; 6. טיפול בטראומה ו 7. לסייע למטופלים להתמודד באופן בריא עם מצבים שלא הולכים להשתנות.

דוגמאות לשימושים קליניים בהיפנותרפיה בפסיכיאטריה ופסיכולוגיה פדיאטרית

היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בטיפול בהפרעות פסיכולוגיות רבות, ביניהן: חרדה כללית, חרדת מבחנים, חרדת ביצוע, דיכאון, ADD, ODD, PTSD, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), פוביות (למשל פוביה מבית ספר, אגורפוביה, פוביה חברתית, פוביה מכלבים, מחטים, זריקות, רופאים, פרוצדורות רפואיות, טיפולי שיניים, מרפאה, שינה, אוכל, בליעה, חנק), הפרעות תחושה, הפרעות שינה, בעתות לילה47, הרגלים לא רצויים (למשל כסיסת ציפורניים, מציצת אגודל 48, חיטוט באף, חיטוט בפנים, גירוד, משיכת שיער49, וכד’), הפרעת פאניקה, הפרעות המרה (Conversion disorders) ומאפיינים פסיכוסומאטיים אחרים, ובילדים מבוגרים יותר ומתבגרים, התמכרות (למשל לאלכוהול, תרופות, הימורים, אינטרנט, מין, פורנוגרפיה, עישון, משחקי מחשב). 

היפנוזה מסייעת לעזור לילדים להתגבר על קשיים קלים יותר, כמו הערכה עצמית נמוכה, העדר מוטיבציה והפרעות למידה, וכמו כן על טראומות כמו מחלה כרונית 50 וסופנית, אירועי טרור, אירועי שכול, גילויי עריות, והתעללות פיזית ונפשית.
היפנותרפיה היא כלי מעולה להחלמה אחרי טראומה פיזית או פסיכו-רגשית, כמו תאונת דרכים, אירוע טרור, גירושין של ההורים, או מוות של אהוב (חבר משפחה, חבר, או אף חיית מחמד).

השימוש בהיפנוזה עצמית ברפואת ילדים

היפנוזה עצמית, כאשר מיושמת בבית, בחדר ההמתנה של הרופא, במשרד או במרפאה, או בחדר בית החולים, מאפשרת למטופל לחוש יותר רגוע, נינוח, בטוח, וחיובי. היותו במצב זה, לעומת מצב חרדתי, מודאג, מתוח, ומפוחד, מהווה ללא ספק יתרון הן למטופל והן לצוות הרפואי ולפיכך מסייעת מאוד לפני ובמהלך כל התערבות רפואית. מטופל אשר חש שהוא בעל שליטה, הוא מטופל יותר רגוע ובטוח, וכך מתאפשר לו לקחת תפקיד פעיל בבריאות, החלמה, והתמודדות עם קשיי המחלה51. בנוסף לשימוש בהיפנוזה עצמית להרפיה עמוקה ויצירת מצב חיובי של נפש וגוף, ניתן להשתמש בטכניקות היפנוזה עצמית כדי להשיג מטרות דומות, משימות היפנוטיות דומות וחוויות היפנוטיות כמו עבודה עם ההיפנותרפיסט. מחקרים הראו כי היפנוזה עצמית יכולה להועיל לילדים52 מבחינת הקלת שיעול רגיל, אוורור יתר, קוצר נשימה וגניחות, בעיה בתפקוד מיתרי הקול, ובעיקר שיעול כרוני. 

התווית נגד לשימוש בהיפנוזה

הקווים המנחים והדעות לגבי התווית נגד מורכבים מאוד וחלקם שנויים במחלוקת, ולפיכך דיון מלא אינו חלק ממאמר זה. בקצרה, אין להשתמש בהיפנוזה במטופלים עם הפרעות פסיכיאטריות ופסיכולוגיות מסוימות. בנוסף על כך יש לקבל אבחנה לפני תחילת טיפול בהיפנוזה לכאב, כאב ראש לדוגמא, על מנת, לשלול גידול מוחי.

היפנותרפיסט- הכשרה, יכולת, אתיקה ודרישות

משרד הבריאות הישראלי מעניק רישיון היפנוזה רק לרופאים, רופאי שיניים ופסיכולוגים ודרישות הרישיון הן מחמירות, משום שהיפנוזה היא התערבות בעלת כוח רב. היפנותרפיסטיים אשר עובדים עם ילדים צריכים להיות בעלי הכשרה גבוהה, ניסיון רב והבנת האספקטים הרפואיים והפסיכולוגיים הרלוונטיים של הטיפול. הצלחת טיפול היפנוזה תלויה יותר ביכולת ההיפנותרפיסט לעזור למטופל להיכנס להיפנוזה, מאשר ביכולת המטופל להיות “מושא טוב”. 
חוק ההיפנוזה הישראלי דורש הסכמה מדעת בכתב של המטופל לפני הטיפול בהיפנוזה. במסמך זה מודגש כי על המטופל להבין את בסיס ההיפנוזה וכמו כן את הסכנות האפשריות. המחבר מדגיש כי רק מומחים מורשים להשתמש בהיפנוזה ורק בתחום מומחיותם.

לגבי העתיד

דמיינו… בתי ספר לרפואה מחנכים רופאים ורופאות, אחים ואחיות, ומומחים אחרים בתחום הרפואה כיצד להשתמש בתקשורת היפנוטית חיובית עם מטופליהם, כולל אפשרויות היפנוטיות ישירות ובלתי ישירות להרפיה ונינוחות… רופאים ממקצוע ההרדמה אשר מומחים בהיפנותרפיה יכולים לסייע למטופלים בכך שיזדקקו לרמות נמוכות יותר של חומרי הרדמה ולטיפול תרופתי נגד כאבים אחרי הניתוח… נוכחות של היפנותרפיסטיים בכל בית חולים, אשר מסייעים למטופלים בחדר מיון, חדר לידה, ובמחלקות כוויות ואונקולוגיה…מטופלים אשר לומדים ומשתמשים בהיפנוזה עצמית כדי להרגיש יותר נינוחים, בטוחים, ורגועים… מטופלים אשר ממירים כאב פנטום לפנטום מענג. 
דמיינו את משרד הבריאות הישראלי מאשר לעובדים במקצוע הסיעוד, העבודה הסוציאלית וחברי צוות אחרים ללמוד להשתמש בהיפנוזה, כך שאלפי מטופלים יחושו נינוחים במהלך פעולות רפואיות. זה בהחלט יעזור ביותר למורים כיצד להימנע בהיסח הדעת מהשפעה היפנוטית שלילית על תלמידיהם, ולדעת כיצד להגביר מוטיבציה וריכוז בדרכים בריאות.
קחו נשימה עמוקה ודמיינו לעצמכם כיצד היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולים לסייע לכם, למטופליכם, ולמקצוע הרפואה. 
 
ד”ר שמחה שלדן, מומחה לפסיכולוגיה קלינית ורפואית ומהפנט מורשה, מנהל “שרות בריאות אינטגרטיבי”, חשמונאים’
 
Dr. Simcha Edward Sheldon a licensed Clinical Psychologist, Medical Psychologist, and Hypnotherapist, the Clinical Director of Integrative Health Services, Hashmonaim
www.drsimcha.com.

ה

רשימת מקורות

1University of Maryland Medical Center [Internet]. Available from: http://www.
umm.edu/altmed/articles/hypnotherapy-000353.htm
2 Morgan A, Hilgard E. Age differences in susceptibility to hypnosis. Int J Clin Exp
Hypn. 1973;21 :78 –85
3. Lebaron S, Zeltzer L K 1988 Imaginative involvement and hypnotizability in childhood.
International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis 36: 284-295
4. Olness, K, Kohen, D J 1996 Hypnosis and hypnotherapy with children 3rd edn.
Guilford Press, New York
5. Deltito J. A. Hypnosis in the treatment of acute pain in the emergency department
setting. Postgrad Med J. 1984; 60(702): 263–266.
6. Wain HJ, Amen DG. Emergency room use of hypnosis. Gen Hosp Psychiatry.
1986;8(1):19-22.
7. Sheldon E. Hypnosis: The mechanism for pain management in childbirth education.
1983; Doctoral Dissertation.
8. Ohrbach R, Patterson DR, Carrougher G et al. Hypnosis after an adverse response
to opioids in an ICU burn patient. Clin J Pain. 1998;14(2):167-75.
9. Katz ER, Kellerman J, Ellenberg L. Hypnosis in the reduction of acute pain and
distress in children with cancer. J Pediatric Psychology. 1987;12(3):379-94.
10. Mark A. McOmber, Robert J. Shulman, Pediatric Functional Gastrointestinal
Disorders. Nutr Clin Pract. 2008 Jun–Jul; 23(3): 268.
11. Zeltzer L, LeBaron S. Hypnosis and nonhypnotic techniques for reduction of pain
and anxiety during painful procedures in children and adolescents with cancer. J
Pediatr 1982;101(6):1032-5.
12. Wild MR, Espie CA. The efficacy of hypnosis in the reduction of procedural
pain and distress in pediatric oncology: a systematic review. J Dev Behav Pediatr.
2004;25(3):207-13.
13. Dinges DF, Whitehouse WG, Orne EC, Bloom PB, et al. Self-hypnosis training as an
adjunctive treatment in the management of pain associated with sickle cell disease.
Int J Clin Exp Hypn. 1997; 45(4):417-32.
14. Butler LD, Symons BK, Henderson SL Hypnosis reduces distress and duration of
an invasive medical procedure for children. Pediatrics. 2005;115(1): 77-85.
15. Liossi C, Hatira P. Clinical hypnosis versus cognitive behavioral training for pain
management with pediatric cancer patients undergoing bone marrow aspirations.
Int J Clin Exp Hypn. 1999; 47(2): 104-16.
16. Uman LS, Chambers CT, McGrath PJ, Kisely S. Psychological interventions for
needle-related procedural pain and distress in children and adolescents. Cochrane
Database Syst Rev. 2006;(4)
17. Mark B. Bromberg, Kathryn J. Swoboda Motor unit number estimation in infants
and children with spinal muscular atrophy. Muscle and Nerve. 2002. 25 (3). 311–472
18. Lang EV, Berbaum KS, Faintuch S, et al. Adjunctive self-hypnotic relaxation for
outpatient medical procedures: A prospective randomized trial with women undergoing
large core breast biopsy. Pain, 2006; 126, (1-3):155-164.
19. Patterson DR, Everett JJ, Burns GL et al. Hypnosis for the treatment of burn pain.
Journal of Consulting and Clinical Psychology 1992; 60(5): 713-717.
20. Shakibaei F, Harandi A. A, Hypnotherapy in management of pain and re-experiencing
of trauma in burn patients. Int J Clin Exp Hypn. 2008 Apr;56(2):185-97.
21. Ewin D. M. In: Hypnosis at its Bicentennial. Ed. H Frankel and H S Zamansity.
Plenum Press, New York and London; 1976: 155-161
22. Zimmerman D. Hypnotherapy in surgical management: a review. Journal of the
Royal Society of Medicine 1980 73: 579-580.
23. Lang EV, Benotsch EG, Fick LJ et al. Adjunctive non- pharmacological analgesia
for invasive medical procedures: a randomised trial. Lancet 2000; 355:1486-1490.
24. Lambert SA. The effects of hypnosis/guided imagery on the postoperative
course of children. J Dev Behav Pediatr. 1996;17 :307 –310
25. Huth MM, Broome ME, Good M. Imagery reduces children’s postoperative pain.
Pain. 2004;110 :439 –448
26. Mauer MH, Burnett KF, Ouellette EA et al. Medical hypnosis and orthopedic hand
surgery: pain perception, postoperative recovery, and therapeutic comfort. Int J Clin
Exp Hypn. 1999;47(2):144-61.
27. Kroger, William S., Clinical and Experimental Hypnosis. Lippincott, Williams, and
Wilkens. 2008
28. Faymonville ME, Fissette J, Mambourg PH et al. Hypnosis as adjunct therapy in
conscious sedation for plastic surgery. Reg Anesth. 1995;20(2):145-51.
29. Brent M, Lobato D, LeLeiko N. Psychological treatments for pediatric functional
gastrointestinal disorders. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009 Jan;48(1):13-21.
30. Whitehead WE. Hypnosis for irritable bowel syndrome: the empirical evidence of
therapeutic effects. Int J Clin Exp Hypn. 2006 Jan;54(1):7-20.
31. Barabasz M. Efficacy of hypnotherapy in the treatment of eating disorders. Int J
Clin Exp Hypn. 2007 Jul;55(3):318-35.
32. Culbert TP, Kajander RL, Kohen DP, Reaney JB. Hypnobehavioral approaches for
school-age children with dysphagia and food aversion: a case series. J Dev Behav
Pediatr. 1996;17 :335 –341
33. Anbar RD, Hall HR, Childhood habit cough treated with self-hypnosis. J Pediatr.
2004 Feb;144(2):213-7.
34. Attias J, Shemesh Z,Efficacy of self-hypnosis for tinnitus relief. Scand Audiol.
1990;19(4):245-9.
35. Stewart AC, Thomas SE. Hypnotherapy as a treatment for atopic dermatitis in
adults and children. Br J Dermatol. 1995;132 :778 –783
36. Mirvish I. Hypnotherapy for the child with chronic eczema: a case report. S Afr
Med J. 1978;54 :410 –412
37. Ewin DM.Hypnotherapy for warts (verruca vulgaris): 41 consecutive cases with 33
cures. Am J Clin Hypn. 1992 Jul;35(1):1-10.
38. Anbar RD, Hummell KE. Teamwork approach to clinical hypnosis at a pediatric
center. Am J Clin Hypn. 2005;48 :45 –49
39. Jones, H, Cooper, P. Treatment of non‐cardiac chest pain: a controlled trial of
hypnotherapy. Gut. 2006 October; 55(10): 1403–1408.
40. Anbar RD. Self-hypnosis for anxiety associated with severe asthma: a case report.
BMC Pediatr. 2003;3 :7 .
41. Anbar RD. Hypnosis in pediatrics: applications at a pediatric pulmonary center.
BMC Pediatr. 2002;2 :11 .
42. Anbar RD. Self-hypnosis for management of chronic dyspnea in pediatric patients.
Pediatrics. 2001 Feb;107(2):E21.
43. Banerjee S, Srivastav A, Bhupendra MP. Hypnosis and self-hypnosis in the
management of nocturnal enuresis: a comparative study with imipramine. Am J Clin
Hypn. 1993;36 :113 –119
44. Clarke JH, Reynolds PJ. Suggestive hypnotherapy for nocturnal bruxism: a pilot
study. Am J Clin Hypn. 1991 Apr;33(4):248-53.
45. Dubin LL. The use of hypnosis for temporomandibular joint (TMJ). Psychiatr Med.
1992;10(4):99-103.
46. Eitner S, Wichmann M,. A long-term therapeutic treatment for patients with a
severe gag reflex. Int J Clin Exp Hypn. 2005 Jan;53(1):74-86.
47. Kohen DP, Mahowald MW, Rosen GM. Sleep-terror disorder in children: the role of
self-hypnosis in management. Am J Clin Hypn. 1992;34 :233 –244
48. Kohen DP. Applications of relaxation and mental imagery (self-hypnosis) for
habit problems. Pediatr Ann. 1991;20 :136 –138, 141–144
49. Kohen DP. Hypnotherapeutic management of pediatric and adolescent trichotillomania.
J Dev Behav Pediatr. 1996;17 :328 –334
50. Belsky J, Khanna P. The effects of self-hypnosis for children with cystic fibrosis: a
pilot study. Am J Clin Hypn. 1994;36 :282 –292
51. Anie KA, Green J. Psychological therapies for sickle cell disease and pain. Cochrane
Database Syst Rev. 2002;(2) :
52. Sugarman LI. Hypnosis: teaching children self-regulation. Pediatr Rev. 1996;17 :5
–11
53. The Israeli Society of Hypnosis [Internet] Available from:
http://www.hebpsy.net/hypno

 

Please feel welcome to call me regarding any questions that you may have or to schedule an appointment.

קבל מאמרים חדשים של ד”ר שלדן כפי שהם מתפרסמים … מלא את הטופס הבא:

משאבים נוספים
חשוב לך לדעת

הצלחהה במאבק עם אכילה יכולה להיותיחסית קלה  אם אתה בוחר בדרך הנכונה

הדרך שבה אני עוזר לאנשים אינה דורשת להפסיד ולא צריך להרגיש שאתה מוותר

למעשה תוכלו להרוויח – הערכה עצמית, שליטה עצמית, בריאות מוגברת, מראה משופר והטבות חברתיות נוספות

ד”ר שמחה אדוארד שלדן מציג על שמוש היפנוזה בטיפול בתפקוד המיני, בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה מינית.  דצמבר2010 , מלון דניאל, הרצליה, ישראל

Leave a Reply