מאמרים שנכתבו על ידי

ד”ר שמחה שלדן

ליהנות, ללמוד, לגדול ולהיות בריא ומאושר

רשימות קישורים ומאמרים נוספים

מאמרים בעברית שפורסמו במגזינים הרפואיים בישראל אודות היפנוזה והתמחויות רפואיות

המאמרים הבאים כתובים באנגלית

בריאות ורפואה התנהגותית

הריון, לידה ואי פוריות

התפתחות אישית ורוחנית

קבל מאמרים חדשים של ד”ר שלדן כפי שהם מתפרסמים … מלא את הטופס הבא:

משאבים נוספים
חשוב לך לדעת

הצלחהה במאבק עם אכילה יכולה להיותיחסית קלה  אם אתה בוחר בדרך הנכונה

הדרך שבה אני עוזר לאנשים אינה דורשת להפסיד ולא צריך להרגיש שאתה מוותר

למעשה תוכלו להרוויח – הערכה עצמית, שליטה עצמית, בריאות מוגברת, מראה משופר והטבות חברתיות נוספות

ד”ר שמחה אדוארד שלדן מציג על שמוש היפנוזה בטיפול בתפקוד המיני, בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה מינית.  דצמבר2010 , מלון דניאל, הרצליה, ישראל

השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית

ברפואת שיניים

מאמר מאת ד”ר שמחה שלדן

המאמר הזה פורסם ב”דנטאל – Dental” – מגזין לרופאים בישראל. פברואר 2011

השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית ברפואת שיניים
אפשרויות השימוש במבוגרים ובילדים והיתרונות הגלומים בהן למטופל ולמטפל
מטרת המאמר הנוכחי הינה להקנות לרופאי שיניים, כירורגים של פה ולסת ומומחים אחרים בתחום רפואת השיניים את ההבנה הבסיסית לגבי השימושים והיתרונות של היפנותרפיה והיפנוזה עצמית בטיפולי שיניים. שיטות היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות לסייע למטופלים של רופאי שיניים כלליים, כירורגים של פה ולסת, מומחים ביישור שיניים, רופאי שיניים לילדים, מומחים למחלות חניכיים, מומחים בשיקום הפה ומומחים להיגיינת הפה. מאמר זה כולל את הנושאים הבאים: 1. מבוא להיפנוזה; 2. זיהוי מצבים רפואיים, דנטאליים ופסיכולוגיים והנסיבות בהן היפנותרפיה והיפנוזה עצמית יעילות ומתאימות; 3. התווית נגד; 4. הצגה קצרה של טכניקות היפנוזה; 5. שיקולי טיפול; 6. מסקנות; 7. הצעות לעתיד.

מה הן היפנוזה והיפנוזה עצמית ?

מעניין לציין כי אין הגדרה מוסכמת אחת או הבנה מהי היפנוזה. הגדרת האגודה הישראלית להיפנוזה היא1: “היפנוזה הנה מצב בו אדם מנצל את יכולת הריכוז שלו כדי להפנות את הקשב כלפי פנים. במצב של היפנוזה אדם מרשה לעצמו להפנות את מרב הקשב והמשאבים שמצויים בו וזאת על מנת להביא לשינוי גופני או נפשי, כדי להיות בקשר יעיל יותר עם התת מודע, או כדי לשפר את מערכת התקשורת בין המוח לגוף.
כל מצב בו אנו מפנים את רוב הריכוז למטרה אחת, וכאילו ‘מתעלמים’ מיתר הדברים הסובבים הנו בעל מאפיינים של מצב היפנוטי. רובנו חשים חוויה דומה כשאנו מרשים לעצמנו לשקוע בסרט או ספר מרתקים, וכך מנתקים את עצמנו מהסביבה.”
רבים סבורים בטעות כי המטופל בהיפנוזה הוא פאסיבי. הדבר אינו מדויק. היפנוזה יכולה לסייע למטופל להעלות את המודעות העצמית וההבנה ויכולה להשפיע על היבטים מסוימים בחייו כמו תהליכים פיסיולוגיים, קוגניטיביים ורגשיים, ועיבוד ופרשנות של חוויות-כל אלה יכולים לסייע בהורדת כאב של המטופל ושיפור במצב בריאותו ובתחושת הנינוחות שלו. היפנוזה יכולה לסייע לעיתים בהקלה או אף בהעלמת סימפטומים פיסיולוגיים ופסיכולוגיים מסוימים והפרעות בתפקוד2.
היפנוזה עצמית מתייחסת לתהליך בו המטופל הוא המהפנט של עצמו. המטופל משתמש בטכניקות של אינדוקציה עצמית וטכניקות היפנוטיות כמו סוגסטיה, דמיון, סוגסטיה פוסט היפנוטית וסיום היפנוזה.
היפנוזה והיפנוזה עצמית הפכו במהלך השנים לכלי התערבותי יעיל ובטוח בטיפולי שיניים. למרות שרק ב-1958 אושרה היפנוזה לטיפול רפואי על ידי האגודה האמריקאית לרפואה3, נעשה בה שימוש כבר מקדמת דנא בריפוי פיזי ופסיכולוגי. מאות מחקרים מצאו כי היפנוזה היא יעילה ובטוחה בטיפול של מגוון רחב של מצבים רפואיים, פסיכולוגיים והתנהגותיים.

היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות גם למטופלים וגם למטפלים ברפואת השיניים 

ככל שרופאי שיניים ומומחים אחרים בתחום יעמיקו את הבנתם לגבי האופן בו היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בטיפול דנטאלי ויתחילו להשתמש בשיטות אלו כחלק מהטיפול, שני דברים חשובים יתרחשו. ראשית, מבוגרים וילדים המקבלים טיפול דנטאלי רגיל יסבלו פחות ויחוו חווית טיפול חיובית יותר. שנית, ילדים ומבוגרים רבים אשר נמנעים מטיפול דנטאלי ייפנו יותר לטיפול רפואי וכך ישפרו את היגיינת הפה, הבריאות הכללית ואיכות חייהם.
היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות במגוון יישומים דנטאליים כולל: 1. הקלת מתח וחרדה לפני ובמהלך טיפול דנטאלי ואורתודנטי ופרוצדורות במבוגרים4,5,6,7; 2. הקלת כאב לפני, במהלך, ואחרי התערבות דנטאלית8; 3. הורדת מינון משככי כאבים ותרופות אחרות (כאשר היפנוזה נעשית כטיפול משלים לטיפול תרופתי)9; 4. ירידה בדימום במהלך פעולות דנטאליות10,11, בעיקר בחולים המופיליים12; 5. התמודדות עם פוביה דנטאלית, מחטים וזריקות13; 6. ירידה ברפלקס הקאה14-16 (gag reflex) וריור קיצוני17; 7. התמודדות עם חריקת שיניים18,19 bruxism) .8). טיפול בהפרעת מפרק הלסת התחתונה TMJD (temporomandibular joint disorder)20,21; 9.ירידה או העלמת כאב מיופציאלי; 10. הקלה של רפלקס הקאה וחוסר נוחות אשר מלווה בשימוש בשתלים דנטאליים ובעזרים ליישור שיניים22,23; 11. הכנה לקראת והחלמה מניתוח דנטאלי24; 12. שימוש כשיטה היחידה לשיכוך כאבים כאשר המטופלים אלרגיים לחומר הרדמה או לחומר לשיכוך כאבים או בשל התווית נגד אחרת (או כאשר משכך כאבים כימי גורם באופן בלתי צפוי לתגובה אלרגית או מסוכנת במתן טיפול)25 או כאשר הטיפול אינו יעיל; 13. טיפול בהתמכרות לטבק; 14. טיפול בבולימיה (חומציות המלווה במצב זה גורמים להרס שיניים)26,27; 15. טיפול בקשיים פסיכולוגיים הכרוכים, לדוגמא, בעזרים דנטאליים, וכד’.

ניתן להשתמש בהיפנוזה ובהיפנוזה עצמית במגוון מצבים ונסיבות
רפואיות

היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות לסייע במגוון מצבים, כולל במרפאות חוץ דנטאליות, חדר מיון28,29, חדרי ניתוח דנטאליים, מרכזי שיקום ומרפאות כאב. ניתן ליישם היפנוזה עצמית בבית, בחדר ההמתנה של הרופא, במשרד, במרפאה, או בחדר אשפוז בבית החולים.

שימושים מיוחדים של היפנוזה והיפנוזה עצמית ברפואת שיניים

היפנוזה היא שיטת טיפול יעילה, לא פולשנית, לא יקרה, ואף נעימה. כאשר משתמשים בה באופן נכון, היא מתבצעת כמעט תמיד ללא תופעות לוואי או סיכונים (חשוב לציין כי במידה ונעשה שימוש לא נכון בהיפנוזה הדבר יכול להוות סכנה למטופל, ולפיכך רק על מומחים בעלי רישיון להשתמש בשיטה זו). השימוש בהיפנוזה במסגרת טיפול אף יכול לסייע למטופל ולרופא לעמוד ביעדי טיפול בצורה מהירה יותר, באופן נוח ובטוח בעיקר במטופלים אשר חרדים ופוחדים. שיכוך כאבים על ידי היפנוזה (היפו-אנלגזיה) יכול להיות בטוח יותר משיכוך כאבים על ידי תרופות (כימו-אנלגזיה). במקום להשתמש בעזרים כמו סד לילה, שלרוב מצריך החלפה תדירה, היפנוזה יכולה לסייע בבעיות חריקת שיניים ולהעלים את הצורך בעזרים אלה. בנוסף, כאשר מטופל אלרגי לחומר הרדמה וצריך לעבור ניתוח, היפנוזה מהווה פתרון אולטימטיבי. 
היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות להקנות למטופל מצב בריא מבחינה פיזית, קוגניטיבית ורגשית וכמו כן תחושת רוגע30, אשר מגבירה את נוחות המטופל במהלך הטיפול וכך מקלה על עבודת רופא השיניים, המנתח או השיננית אשר מטפלים בו. ניתן להשתמש בהיפנוזה ובהיפנוזה עצמית בכדי להגביר את מוטיבצית המטופל לשתף פעולה עם אספקטים שונים של הטיפול31, כולל נטילת טיפול תרופתי, הגבלה תזונתית וכד’.
בעוד שמטופלים דנטאליים חשים לרוב רגישות מעיקה וחוסר שליטה על המציאות הפנימית והחיצונית שלהם, היפנוזה עצמית מקנה להם את היכולת והאפשרות לחוות שליטה מוגברת ולהיות פרו-אקטיביים בטיפול שלהם. היפנוזה עצמית יכולה להיות מיושמת באופן בלתי תלוי בכל מקום, בכל זמן, כולל בחדר ההמתנה, ויכולה להוריד את זמן ההכנה של המטופל. המטופל יכול להשתמש בדמיון, בסוגיסטיה עצמית ובטכניקות היפנוטיות רבות אחרות על מנת להשיג מטרות טיפוליות32 (אשר יתוארו בהרחבה בהמשך מאמר זה). המצב הרגוע והנינוח שמתקבל בעזרת היפנוזה והיפנוזה-עצמית ללא ספק מועיל גם למטופל וגם לצוות הרפואי וניתן להשתמש בטכניקות אלו לפני ובמהלך כל התערבות דנטאלית. היפנוזה והיפנוזה עצמית אינן כרוכות בתוספת עלות כספית למטופל או למטפל (מלבד הצורך ללמוד להשתמש בשיטות אלו, שאינו כרוך בהוצאה גדולה). בנוסף, כאשר המטופל לומד להשתמש בהיפנוזה עצמית, הוא יכול לנצל זאת על מנת לשפר אספקטים אחרים בחייו. למרות שהיפנוזה לוקחת יותר זמן מזריקה, היתרונות שמתקבלים שווים את הזמן המושקע.
ניתן לספק קלטות ודיסקים של היפנוזה למטופלים בחדר ההמתנה, או לדאוג מראש לכך שהמטופל יתרגל הרפייה היפנוטית והכנה לטיפול שיניים לפני שהוא מגיע למרפאת השיניים33, או לפני ניתוח שיניים34.

יתרונות ההיפנוזה לצוות המטפל

מטפלים אשר מטופליהם משתמשים בהיפנוזה, מדווחים על עבודה יותר נעימה ומספקת הכרוכה בפחות מתח ותסכול. כאשר מטופל נינוח ורגוע, קל יותר לבצע את הטיפול, אשר לרוב אורך פחות זמן. בנוסף, סביר יותר כי מטופלים רגועים יקבעו תור וישובו לטיפול, מה שמועיל לביטחון העצמי של המטפלים וכמובן להכנסה הכלכלית. כידוע, מומחים דנטאליים עלולים להמצא בסיכון לדיכאון ושחיקה כתוצאה מעבודה עם מטופלים אשר חווים סבל רב. ככל שהמטופל נינוח יותר ורמות הכאב והחרדה שלו פוחתות, יחסי מטופל-מטפל דנטאלי הופכים נעימים יותר ורמת החרדה של כולם פוחתת- לפני, במהלך, ואחרי הטיפול. בנוסף, היפנותרפיה, כמו גם למידה ותרגול היפנוזה עצמית, עשויות להיות מועילות מאד למטפל הדנטאלי מכיוון שהן מסייעות לו לשמור על בריאותו הרגשית והפיזית.

היפנותרפיסט – הכשרה ויכולת

היפנוזה היא התערבות בעלת כוח רב ולפיכך משרד הבריאות הישראלי מעניק רישיון היפנוזה רק לרופאים, רופאי שיניים, ופסיכולוגים ודרישות הרישיון הן מחמירות. רופאי שיניים צריכים להיות בעלי רמת הכשרה גבוהה, ניסיון רב והבנה של האספקטים הרפואיים והפסיכולוגיים הרלוונטיים לטיפול. חוק ההיפנוזה הישראלי דורש הסכמה מדעת בכתב של המטופל לפני הטיפול בהיפנוזה. במסמך זה יש לשים דגש כי המטופל מבין את בסיס ההיפנוזה וכמו כן את הסכנות הטמונות בטיפול זה. המחבר מדגיש כי רק מומחים מורשים להשתמש בהיפנוזה ורק בתחום מומחיותם.
התווית נגד לשימוש בהיפנוזה
הקווים המנחים והדעות לגבי התווית נגד מורכבים מאד וחלקם שנויים במחלוקת. לפיכך, דיון מלא בנושא אינו מהווה חלק ממאמר זה. בקצרה, אין להשתמש בהיפנוזה במטופלים עם הפרעות פסיכיאטריות ופסיכולוגיות מסוימות. בנוסף על כך, יש לקבל אבחנה לפני תחילת טיפול היפנוזה לכאב (למשל, במקרים של כאב, יש לשלול נוכחות גידול, מצב לבבי, וכד’).

תגובות בלתי צפויות והשלכות של היפנוזה
 
למרות שהדבר נדיר בהיפנוזה דנטאלית, לעיתים חוויה היפנוטית יכולה לגרום לתוצאות בלתי צפויות, כולל רגרסיה ספונטנית, דיסוציאציה35, פורקן רגשות מודחקים (abreaction) וגילוי קשיים פסיכולוגיים ורגשיים אשר המטופל יכול לחוות ברמה בלתי מודעת, כמו ערך עצמי נמוך, פחד וכעס. הטיפול יכול גם לעורר במטופל את המודעות כי יש צורך בשינויים מסויימים בחייו. למרות שמודעות זו עשויה בהתחלה לגרום לאי נוחות, היא מאפשרת למטופל לפתור את ענייניו ולבסוף לשפר את חייו. לעיתים, במהלך היפנוזה, המטופל יכול לחוש אי נוחות רגשית או פיזית (חרדה או כבדות), בכל מקרה ההיפנותרפיסט יכול להנחות את המטופל לתקן זאת.

טכניקות היפנוטיות ברפואת שיניים

קיימות טכניקות היפנוזה רבות לטיפול בכאב, כולל סוגסטיה היפנוטית ישירה ובלתי ישירה, דיסוציאציה36, רגרסיית גיל, הרדמת כפפה, שינוי תפיסת כאב37 (למשל מחד לעמום), עיוות זמן וכד’. הסבר מפורט של שימוש בטכניקות היפנוזה לטיפול בכאב הוא מעבר למאמר זה. תוכלו לקרוא עוד בנושא באתר האינטרנט של המחבר. שיטות היפנוטיות לטיפול בתחומים אחרים מוצגות בקצרה בהמשך המאמר בתיאורי המקרה.

היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בהקלה על רמות חרדה, מתח וכאב בילדים, מבוגרים וקשישים

במהלך השנים הוכיחו מחקרים רנדומאליים מבוקרים רבים אשר השתמשו באוכלוסיות בתי חולים ואוניברסיטאות את ההשערה לפיה היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בהורדת, סילוק, וטיפול38,39,40 של כאב חריף וכרוני, אשר נגרמים על ידי מגוון מצבים פיזיים ופסיכולוגיים.

מחקרים הראו כי רמות חרדה ומתח קשורות באופן חיובי לרמות של תפיסת כאב41. היפנוזה היא כנראה השיטה הלא פרמקולוגית הטובה ביותר להרפייה עמוקה והורדת המתח והחרדה, שגורמת לירידה בכאב42.
היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות להיות יעילות מאד בילדים מבחינת הקלת כאב חריף וכרוני43,44, וכמו כן מצוקה וכאב שקשורים בפעולות45. הדבר נובע מקלות השימוש בדמיון מודרך בילדים. הדבר בעיקר נכון עבור ילדים אשר הוריהם מעודדים אותם להשתמש בדמיון46 על ידי המצאת מחזות ומשחקים, הורים שמספרים לילדיהם סיפורי מעשיות או סיפורים קסומים. ילדים יכולים להשתמש בהיפנוזה מגיל 5 שנים47, אולם הרגישות להיפנוזה היא הגבוהה ביותר בין הגילאים 9 ו-13 שנים48. היפנוזה עשויה להיות מועילה במיוחד לקשישים (בעלי תפקוד קוגניטיבי בריא49), מכיוון שקשישים הם לרוב רגישים להשפעה השלילית של תרופות ופרוצדורות פולשניות50.

השימוש בהיפנוזה על ידי מומחים לטיפול שורש, מומחים למחלות חניכיים ומומחים בשיקום הפה 

מחקרים הראו כי ניתן להשתמש בהיפנוזה בצורה קלה, מהירה ויעילה בטיפולי שורש. לרוב ניתנת הרדמה מקומית יחד עם ההיפנוזה. היפנוזה הוכחה כיעילה לרמות שונות של שיכוך כאבים וכמו כן הרגעה, אפקט אנטי-חרדתי, בקרת רירור ודימום. היפנוזה גם שיפרה את תפיסת המטופל לגבי רפואת שיניים באופן כללי וטיפולי שורש בפרט17.

שימוש בהיפנוזה על ידי העוסקים בסייעות שיניים ושיננות
 
למרות שמשרד הבריאות הישראלי אינו מתיר לעוסקים בסייעות שיניים ושיננות לקבל רישיון לעסוק בהיפנוזה, קיימת תקווה כי בעתיד הדבר ישתנה. העוסקים בסייעות שיניים ושיננות הם בעלי אינטראקציה קרובה עם מטופלי שיניים, בדומה לרופאי השיניים עצמם. העוסקים בסייעות שיניים יכולים בזמן הכנת המטופלים והציוד הדנטאלי להשתמש בשיטות היפנוטיות, שפה וסוגיסטיה, על מנת לעזור למטופל בהורדת חרדה, העלאת ביטחון, בניית ציפייה חיובית, ונינוחות. הירידה הפשוטה של חרדה ויצירת מצב רגוע ובטוח, יכולים כשלעצמם להוריד תחושת כאב. קל ללמוד וליישם את ההכנה הפסיכולוגית והרגשית, הדבר לא כרוך בעלות נוספת והופך את הביקור הדנטאלי למהנה יותר לכולם בחדר הטיפולים. גם העוסקים בשיננות יכולים להשתמש בטכניקות היפנוטיות על מנת לעזור למטופליהם להרגיש נינוחים יותר.

ההשימוש בהיפנוזה על ידי רופאי שיניים לילדים

היפנוזה של ילדים במהלך טיפול שיניים יכולה להיות חוויה מופלאה. לרוב קל להפנט ילדים, והם נהנים, ברוב המקרים, מהחוויה. בעזרת היפנוזה הופכת גם עבודת המטפל למהנה יותר.
 
תיאור מקרים
 
TMJ, חריקת שיניים (Bruxism) וכאב מיופציאלי
TMJ, חריקת שיניים וכאב מיופציאלי מתרחשים לרוב בשל מתח פיזי, נפשי, או רגשי אשר מושלכים על שרירי הלסת והצוואר. מתח מתמשך של השריר יכול לגרום לנזק לעצם ולסחוס, ומכאן לכאב פנים, צוואר וכתף, וכמו כן לכאבי ראש. 

לדוגמא, אישה בת 42 שנים הגיעה אלי במצב המתואר לעיל. בנוסף, היא דיווחה כי היא סובלת מדימום בחניכיים בשעות הבוקר עם היקיצה. בתחילה, בעזרת היפנותרפיה, למדה האישה כיצד להיכנס למצבים עמוקים של הרפייה ונינוחות. נעשה שימוש בטכניקות היפנוטיות, כולל רגרסיה, כדי להבין את החוויות הרגשיות והסומטיות במהלך שעות העירות ובמהלך השינה. האישה גילתה כי היא מאוד כועסת ונוטרת טינה כלפי בעלה. היא חרקה שיניים, במטרה להימנע מ”פיצוץ” רגשות. בעזרת היפנוזה וטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) למדה אותה אישה כיצד להתמודד בצורה בריאה יותר עם מחשבות ורגשות. נעשה שימוש ברגרסיה היפנוטית וסוגיסטיה פוסט היפנוטית על מנת לשמור על המצב הרגוע שלה, בעיקר של הפה והלסת. לאחר כמה מפגשים, היא דיווחה על שינה טובה יותר והייתה רגועה יותר באופן כללי. חריקת השיניים והכאב פסקו. היא החליטה על כמה מפגשים של ייעוץ זוגי, אשר סייעו בשיפור מערכת היחסים עם בן זוגה.

פוביה דנטאלית ופוביה ממחטים

אנשים רבים מפחדים ללכת לרופאי שיניים. פוביה דנטאלית ו/או פוביה ממחטים יכולות להיות מסוכנות ולגרום לבעיות דנטאליות חמורות. ניתן למנוע את רוב המצבים הדנטאליים החמורים על ידי מעקב סדיר וטיפול הולם. ניתן להתגבר על פחדים אלה בקלות בעזרת היפנוזה, ולפיכך להימנע מכאב מיותר וסיבוכים דנטאליים. 
לדוגמא, נערה בת 15 שנים הגיעה אלי כשהיא מלווה באמה. נערה זו הייתה אמורה לקבל טיפול שיניים אך היא פחדה ממחטים, ולא ידעה מדוע. נעשה שימוש בטכניקות היפנוטיות של רגרסיית גיל על מנת לגלות את מקור הפוביה. היא נזכרה בחוויה במשרד רופא כאשר הייתה בת חמש שנים, מתבוננת באחיה אשר ננשך על ידי כלב, מקבל זריקות כלבת. היא ראתה ושמעה כיצד אחיה כאב בשל הזריקות ופיתחה פוביה מזריקות ורופאים. בעזרת טכניקות היפנו-תרפיות, כולל דסנסיטיזציה, פרוגרסייה ולמידת היפנוזה עצמית, למדה הנערה כיצד להתגבר על הפחד ולהכין עצמה לחוויה חיובית אצל רופא השיניים.

ניתוח אוראלי- הכנה והחלמה; תגובות אלרגיות לחומרי הרדמה ושיכוך כאבים

הציפייה לניתוח אוראלי והכאב הכרוך בו גורמים לרוב לחרדה ולמתח. ניתן להשתמש בשיטות היפנוטיות על מנת להקל על חרדה לפני ניתוח. היפנוזה גם יכולה לסייע בהורדת מידת הדימום ורמת הכאב במהלך ואחרי הפרוצדורה; ירידה בצורך בטיפול לשיכוך כאבים; וזירוז זמן החלמה. היפנוזה גם יעילה למטופלים אשר חייבים להגביל את השימוש בטיפולים תרופתיים לשיכוך כאב והרדמה.

לדוגמא, אישה בת 37 שנים, שיננית במקצועה, אשר אמורה לעבור ניתוח לסת אך הייתה אלרגית לחומרי הרדמה, התקבלה במשרדי עם ארוסה אשר היה במקרה רופא שיניים. בעזרת היפנוזה למדה האישה כיצד לפתח מצב עמוק של הרפייה ואלחוש היפנוטי. בין הטכניקות שהיו בשימוש “הרדמת כפפה”, רגרסיית גיל, פרוגרסיית גיל, וחזרה היפנוטית (hypnotic rehearsal). האישה גם קיבלה קלטת של היפנוזה על מנת שתוכל להתאמן בבית והודרכה לגבי היפנוזה עצמית. הפרוצדורה עברה בהצלחה, והיא הצליחה לשמור על נינוחות במהלך הניתוח.

פרוטזות דנטאליות ועזרים ליישור שיניים

ניתן להקל על חוסר הנוחות אשר מלווה בשימוש בפרוטזות דנטאליות (תותבות) או עזרים ליישור שיניים בעזרת טכניקות היפנוטיות אשר מקלות על כאב ומורידות רגישות. ייעוץ לרוב מסייע לאלה אשר מתביישים בשל שינויים בהופעתם בעקבות שימוש בפרוטזות או עזרים. 

לדוגמא, גבר בשנות השלושים לחייו היה מעורב בתאונת דרכים ונדרש לסט שלם של תותבות. הוא התקשה מאוד בהסתגלות פיזית ורגשית למצבו החדש. נעשה שימוש בהיפנוזה על מנת להוריד את הרגישות הפיזית לתותבות ואת המודעות הקוגניטיבית שלו לגבי הימצאותן בפיו. היפנוזה גם סייעה לו להתגבר על הבושה והתסכול ועזרה לו בשיפור הדימוי העצמי.

סד לילה (Night guards) ועזרים אורתודונטיים אחרים, ושברים בשל ברוקסיזם

מטופלים דנטאליים רבים הורסים את העזרים האורתודונטיים בהם הם משתמשים בשל חריקת שיניים במהלך שינה. היפנוזה וייעוץ הן שיטות מצוינות על מנת להפסיק התנהגות מתסכלת ויקרה זו. היפנוזה יכולה באופן קל ומהיר לעזור למטופל להפסיק חריקת שיניים במהלך לילה. 

לדוגמא, ילד בן 13 אשר שבר סד לילה שקיבל מרופא השיניים שלו, אחרי שאימו גילתה שהוא חורק את שיניו בלילה. במהלך פגישתנו גיליתי כי הוא נהנה מבניית מודלים של מטוסים. עשיתי לו סוגיסטיה היפנוטית כי כאשר הוא ישן, תת המודע שלו יכול לנטר את פעילות הפה. כאשר שיניים נקשו אחת בשנייה, הפה היה נפתח בעדינות והוא יכול היה ליהנות מחוויה מעניינת של מטוס מעופף בין שיניו. לאחר מפגש אחד הבעיה נפתרה.

רפלקס ההקאה (Gagging)

הרפלקס הטבעי של הקאה מגן על הלרינקס והוושט אולם כאשר קיימת רגישות יתר, או חוסר שליטה, הרפלקס יפריע ואף יפגע בטיפול שיניים שגרתי. ניתן להיעזר בהיפנוזה על מנת לגרום לדהסנסיטיזציה של רפלקס זה, לשיקום וחזרה לתפקוד תקין. במקרים מסוימים רגישות יתר לרפלקס הקאה יכולה להיות קשורה בחוויה טראומטית מהעבר. ניתן להשתמש בשיטות היפנוטיות על מנת לגלות טראומה ולטפל בה. 

לדוגמא, טיפלתי בגבר שרצה לעבור טיפול קוסמטי לפני חתונתו אך פחד מאוד מרפלקס הקאה ולא יכול היה להתמודד עם פרקי זמן ארוכים בהם פיו היה פתוח. הוא הגיע לטיפול בכדי לבדוק האם היפנוזה תסייע לו. בעודו בהיפנוזה, הוא נזכר בחוויה טראומטית כאשר היה ילד בן 5 שנים – דבר מה נתקע בגרונו ובעוד אימו עמלה קשות על מנת להוציאו, החל ברפלקס הקאה. עבדנו על מנת לפתור את טראומת עבר זו והפחד כי מצב כזה יישנה בכיסא הדנטאלי. חזרה היפנוטית הושרשה בכדי לסייע לו ללמוד תגובה בריאה כאשר פיו פתוח. הוא סיים בהצלחה סדרת טיפולים דנטאליים.

שימוש בטבק

כאשר רופא שיניים מוצא נגע טרום ממאיר בפה המטופל, זה בהחלט זמן טוב להפסיק לעשן (כמובן שעדיף להפסיק את השימוש בחומרים מסוכנים וממכרים כטבק לפני שנגע כזה מתפתח). קיימת הסכמה רחבה לגבי השימוש בהיפנוזה להפסקת עישון. אנשים רבים משתמשים בהיפנוזה להפסקת עישון. מה שחשוב לזכור בשימוש בהיפנוזה, הוא גילוי הרווח המשני המודע והבלתי מודע או היתרונות הגלומים בעישון, על מנת למצוא דרך להפסקת עישון ללא ויתור על משהו החשוב למטופל.
לדוגמא אישה שהגיעה אלי להפסקת עישון, הבינה כי עישנה כתירוץ לקחת הפסקה מעבודתה, כיוון שהייתה בעלת ביטחון עצמי נמוך מכדי לפנות למעסיקה ולבקש הפסקה. סייעתי לה לשפר את הבטחון העצמי ולאחר מכן היה לה קל יותר להפסיק לעשן.

תקשורת ותגובה היפנוטית מכוונת ובלתי מכוונת

רוב האנשים אינם יודעים כי אנשים באופן כללי וילדים באופן פשוט יותר, נכנסים ויוצאים באופן ספונטאני ממצבים היפנוטיים והם בעלי תגובות היפנוטיות על בסיס יומי כחלק נורמאלי מתפקוד חיים קוגניטיבי, רגשי והתנהגותי. נכון גם כי חוויות ותקשורות שמתרחשות באופן טבעי גורמות לתגובה וחוויה היפנוטיות. לרוב ילדים חווים היפנוזה של חלימה בהקיץ בזמן בית ספר, כמו כן כאשר הם צופים בטלוויזיה או משחקים במשחקי וידיאו. חשוב לציין כי אנשים בעמדות סמכות כמו הורים, מורים, רופאים ומומחים בתחום הרפואה, רשויות ממשלה ומשטרה וכד’ הם, באופן פוטנציאלי, בעלי השפעה היפנוטית חזקה יותר על אנשים אשר אינם בעמדת סמכות. זו הסיבה כי חשוב שרופאי שיניים ומומחים אחרים בתחום הבריאות יהיו מודעים וזהירים היות שלעיתים באופן בלתי מכוון הם בעלי השפעה היפנוטית על מטופליהם.
משפט אחד של רופא שיניים או אף מנהל מרפאה שנאמר למטופל יכול לגרום לשינויים בלחץ הדם שלו, בדופק, ולגרום לכיווץ שרירים, לרמות של אנדורפינים והורמוני סטרס, וכמו כן להשפיע על מצב המטופל ורגשותיו. המומחה יכול לגרום למטופל לחוש נינוח ובטוח או לגרום לו להיות מבועת ומפוחד. מומחה יכול להגיד למטופל מפוחד אשר עומד לעבור פרוצדורה דנטאלית קשה: “הבט על התמונה המרגיעה על הקיר ונסה ליהנות מהמוזיקה, תוכל להבחין כי נשימתך הופכת איטית ועמוקה יותר ותוכל להירגע בזמן שאני עוזר לך להרגיש טוב יותר”. זו שיטה של הסחה היפנוטית ו”סוגיסטיה מורכבת” אשר סביר להניח כי תהיה עם השפעה חיובית על המטופל. בניגוד לכך, רופא שיניים או סייעת עצבניים ולחוצים בזמן, העובדים בסביבה לא חברותית ואומרים למטופל “קח במהירות נשימה עמוקה, זה לא יכאב כל כך” יגרמו, בסבירות גבוהה, למצב היפנוטי שלילי של חרדה ולחוויה שלילית ולפיכך יגבירו את החרדה והכאב.
אנשים נותנים ומקבלים עצות כל הזמן, וחשוב לדעת ולהבין כי מצבים רפואיים, בעיקר מצבי חירום וטראומה, נוטים לגרום למצבי טראנס ספונטאניים במטופל. לכן חשוב להיות מודע לסוגסטיות מכוונות ובלתי מכוונות.

בנוסף, המצב הרגשי, פסיכולוגי, והתנהגותי בו מצוי המטפל משפיע רבות על רמות הנינוחות והבטחון של המטופל. במידה והרופא נראה מודאג, הדבר מועבר על ידי טון דיבור, הבעות פנים ורמזים אחרים למטופל ולפיכך גורם לו למצוקה.

מסקנות

למרות שיש צורך בהכשרה נוספת וקבלת רישוי של השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית במהלך טיפול דנטאלי, השימוש בשיטות אלו מקנה חוויה נוחה וחיובית יותר למטופל ולרוב גם למטפל, במהלך רוב הפרוצדורות הדנטאליות. יש לשקול את השימוש בהיפנוזה בשל העובדה כי מדובר בשיטה יעילה, בטוחה, קצרה ובעלת ויחס עלות-תועלת גבוה.

בעתיד

דמיינו לעצמכם… בתי ספר לרפואת שיניים מחנכים מומחים בתחום רפואת שיניים כיצד להשתמש בתקשורת היפנוטית חיובית עם מטופליהם, כולל אפשרויות היפנוטיות ישירות ובלתי ישירות להרפיה ונינוחות… מטופלים אשר לומדים ומשתמשים בהיפנוזה עצמית כדי להרגיש יותר נינוחים, בטוחים ורגועים כאשר הם יושבים על כיסא הטיפולים.

דמיינו את משרד הבריאות של ישראל מאשר לעובדים במקצוע הסיעוד, העבודה הסוציאלית וחברי צוות אחרים ללמוד ולהשתמש בהיפנוזה, כך שאלפי מטופלים יחושו נינוחים בזמן פעולות דנטאליות.

קחו נשימה עמוקה… אני מאמין שזה יקרה בקרוב.

ד”ר שמחה אדוארד שלדן, מומחה לפסיכולוגיה קלינית ורפואית ומהפנט מורשה, מנהל “שרות בריאות אינטגרטיבי”, חשמונאים. כל הזכויות שמורות למחבר
 
Dr. Simcha Edward Sheldon, a licensed Clinical Psychologist, Medical Psychologist, and Hypnotherapist, the Clinical Director of Integrative Health Services, Hashmonaim – www.drsimcha.com
 
 
הצגה מעמיקה יותר של שימוש בטכניקות ואסטרטגיות טיפול ספציפיות ניתן למצוא במאמרים אחרים של המחבר (באינטרנט, בפרסומים מקצועיים ובקורסי היפנוזה)
 

רשימת מקורות

1. The Israeli Society of Hypnosis [Internet] Available from:
http://www.hebpsy.net/hypno/
2. Heap, M., Aravind, K. 2002, Hartland’s Medical and Dental Hypnosis 4th edn. Churchill Livingstone, Toronto
3. University of Maryland Medical Center  [Internet]. Available from: http://www.umm.edu/altmed/articles/hypnotherapy-000353.htm  
4. hypnosis to manage distress related to medical procedures: a meta-analysis. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2739386/ [Accessed November 3, 2010].
5. Butler LD, Symons BK, Henderson SL  Hypnosis reduces distress and duration of an invasive medical procedure for children. Pediatrics. 2005;115(1): 77-85.
6. Patel B, Potter C, Mellor AC. The use of hypnosis in dentistry: a review. Dent Update. 2000 May;27(4):198-202.
7. Peretz B. Relaxation and hypnosis in pediatric dental patients. J Clin Pediatr Dent. 1996 Spring;20(3):205-7.
8. Gatchel RJ. Managing anxiety and pain during dental treatment. J Am Dent Assoc. 1992 Jun;123(6):37-41.
9. Pinnell CM, Covino NA. (2000 April) Empirical findings on the use of hypnosis in medicine: A critical review. The International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 48(2), 170-194. 
10. Enqvist B, von Konow L, Bystedt H. Pre- and perioperative suggestion in maxillofacial surgery: effects on blood loss and recovery. Int J Clin Exp Hypn. 1995 Jul;43(3):284-94.
11. Newman M. Hypnotic handling of the chronic bleeder in extraction: a case report. Am J Clin Hypn. 1971 Oct;14(2):126-7.
12. Lucas, O.N. The use of hypnosis in hemophilia dental care. Ann, N. Y. Acad Sci. 1975 Jan 20;240:263-6.
13. Uman LS, Chambers CT, McGrath PJ, Kisely S. Psychological interventions for needle-related procedural pain and distress in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2006;(4) :CD005179
14. Smith S R (1977) A Primer of Hypnosis with Special Reference to Dentistry. British Society of Medical and Dental Hypnosis, London 
15. Neumann JK, McCarty GA. Behavioral approaches to reduce hypersensitive gag response. J Prosthet Dent. 2001 Mar;85(3):305.
16. Dickinson CM, Fiske J. A review of gagging problems in dentistry: 2. Clinical assessment and management. SADJ. 2006 Jul;61(6):258-62, 266.
17. Morse DR. Use of meditative state for hypnotic induction in the practice of endodontics. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1976 May;41(5):664-72.
18. LaCrosse MB. Understanding change: five-year follow-up of brief hypnotic treatment of chronic bruxism. Am J Clin Hypn. 1994 Apr;36(4):276-81.
19. Clarke JH, Reynolds PJ. Suggestive hypnotherapy for nocturnal bruxism: a pilot study. Am J Clin Hypn. 1991 Apr;33(4):248-53.
20. Abrahamsen R, Zachariae R, Svensson P.
Effect of hypnosis on oral function and psychological factors in temporomandibular disorders patients. J Oral Rehabil. 2009 Aug;36(8):556-70.
21. Simon EP, Lewis DM. Medical hypnosis for temporomandibular disorders: treatment efficacy and medical utilization outcome. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2000 Jul;90(1):54-63.
22. Clarke JH, Persichetti SJ. Hypnosis and concurrent denture construction for a patient with a hypersensitive gag reflex. Am J Clin Hypn. 1988 Apr;30(4):285-8.
23. Wilks CG.’The use of hypnosis in the management of ‘gagging’ and intolerance to dentures’. Br Dent J. 1994 May 7;176(9):332.
24. Enqvist B, Fischer K. Preoperative hypnotic techniques reduce consumption of analgesics after surgical removal of third mandibular molars: a brief communication. nt J Clin Exp Hypn. 1997 Apr;45(2):102-8.
25. Ohrbach R, Patterson DR, Carrougher G et al. Hypnosis after an adverse response to opioids in an ICU burn patient. Clin J Pain. 1998;14(2):167-75.
26. Vanderlinden J, Vandereycken W. The use of hypnosis in the treatment of bulimia  Int J Clin Exp Hypn. 1990.
27. Barabasz M Treatment of bulimia with hypnosis involving awareness and control in clients with high dissociative capacity. Int J Psychosom. 1990;37(1-4):53-6.
28. Deltito J. A. Hypnosis in the treatment of acute pain in the emergency department setting. Postgrad Med J. 1984; 60(702): 263–266.
29. Wain HJ, Amen DG.  Emergency room use of hypnosis. Gen Hosp Psychiatry. 1986;8(1):19-22.
30. Hypnosis and relaxation therapies. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071579/ [Accessed November 3, 2010].
31. The Use of Hypnosis in Physical Medicine and Rehabilitation — Alternative Medicine and Rehabilitation — NCBI Bookshelf. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=altrehab&part=A1200 [Accessed November 3, 2010].
32. Fromm E, Kahn S. (1990) Self-Hypnosis. The Chicago Paradigm. New York: Guilford. 
33. Ghauri, T. ,Oral Health Journal – Solving Dental Fear and Anxiety Without Medication. Available at: http://www.oralhealthjournal.com/issues/story.aspx?aid=1000199141 [Accessed December 14, 2010].
34. Hermes D, Truebger D, Hakim SG, Sieg P.
Tape recorded hypnosis in oral and maxillofacial surgery–basics and first clinical experience. J. Craniomaxillofac Surg. 2005 Apr;33(2):123-9. Epub 2005 Jan 26.
35. Wain HJ, Dailey. A dissociative episode following stage hypnosis in a combat-injured soldier: implications, treatment and reflections. Am J Clin Hypn. 2010; 2(3):183-8.
36. Rainville P, Carrier B, Hofbauer RK, et al. (1999) Dissociation of affective dimensions of pain using hypnotic modulation. Pain 82, 159-171. 
37. Joseph Barber and Jean Gitelson, Cancer Pain: Psychological Management Using Hypnosis, Cancer J Clin 1980;30;130-136
38. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Pain: Hope Through Research.  NIH Publication No. 01-2406 (2001). Retrieved from: http://www.ninds.nih.gov/disorders/chronic_pain/detail_chronic_pain.htm
39. MedlinePlus [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); [updated 2009 Jan 11]. Alternative medicine – pain relief; Available from:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002064.htm 
40. Savitz SA. Hypnosis in the treatment of chronic pain. South Med J. 1983;76(3):319-21.
41. A psychophysical evaluation of the relationship be… [J Pain. 2005] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16139780 [Accessed November 3, 2010].
42. Levitan AA. (1999) Oncology. In Temes R, Micozzi MS (Eds). Medical Hypnosis: An Introduction and Clinical Guide. Churchill Livingstone: London (107-114). 
43. Patterson, DR, Jensen MP. Hypnosis and clinical pain. Psychol Bull. 2003;129(4):495-521.
44. Rogovik AL, Goldman RD. Hypnosis for treatment of pain in children. Canadian Family Physician. 2007; 53(5):823-5.
45. Hypnosis for procedure-related pain and distress i… [J Pain Symptom Manage. 2006] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16442484 [Accessed November 3, 2010].
46. Lebaron S, Zeltzer L K 1988 Imaginative involvement and hypnotizability in childhood. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis 36: 284-295
47. Morgan A, Hilgard E. Age differences in susceptibility to hypnosis. Int J Clin Exp Hypn. 1973;21 :78 –85
48. Olness, K, Kohen, D J 1996 Hypnosis and hypnotherapy with children 3rd edn. Guilford Press, New York
49. Cuellar NG. Hypnosis for pain management in the older adult. Pain Management Nursing 2005; 6(3):105-11.
50. Cerullo MA. Expect psychiatric side effects from corticosteroid use in the elderly. Geriatrics. 2008;63(1):15-8

Please feel welcome to call me regarding any questions that you may have or to schedule an appointment.

קבל מאמרים חדשים של ד”ר שלדן כפי שהם מתפרסמים … מלא את הטופס הבא:

משאבים נוספים
חשוב לך לדעת

הצלחהה במאבק עם אכילה יכולה להיותיחסית קלה  אם אתה בוחר בדרך הנכונה

הדרך שבה אני עוזר לאנשים אינה דורשת להפסיד ולא צריך להרגיש שאתה מוותר

למעשה תוכלו להרוויח – הערכה עצמית, שליטה עצמית, בריאות מוגברת, מראה משופר והטבות חברתיות נוספות

ד”ר שמחה אדוארד שלדן מציג על שמוש היפנוזה בטיפול בתפקוד המיני, בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה מינית.  דצמבר2010 , מלון דניאל, הרצליה, ישראל

Leave a Reply